Bernd is 27 jaar oud en werkt nu 1,5 jaar als consultant bij SynTouch. Bernd is leergierig en heeft de ambitie om carrière te maken in de ICT-sector. Afgelopen week haalde hij nog zijn “Pega Senior System Architect” certificaat en nu is hij alweer bezig met zijn volgende opleiding. Naast het werk binnen SynTouch is hij druk met een onderzoek in de gezondheidszorg. Vanuit zijn studie doet Bernd onderzoek naar verstoringen in de operatiekamer. Zijn onderzoek wordt zelfs gepubliceerd in de Journal for Surgical Endoscopy. Daar zijn wij als SynTouch natuurlijk ook erg trots op!
Lees hieronder het verhaal van Bernd…
Naast je werk binnen SynTouch ben je ook actief bezig met een onderzoek naar verstoringen in de operatiekamer, kun je hier iets meer over vertellen?
“Naast mijn dagelijkse werk houd ik me bezig met een onderzoek naar verstoringen in de operatiekamer. Om precies te zijn: Wat doen verstoringen in de operatiekamer met de capaciteiten van de chirurg, op zowel sociaal als technisch vlak. Tijdens een operatie spelen er voor een chirurg veel belangrijke factoren een rol. Een chirurg heeft bepaalde cognitieve resources voor het omgaan met stress. Als die resources verstoord worden, dan heeft de chirurg niet de volledige capaciteit om te focussen op de operatie. Dit kan de situatie in de operatiekamer en de veiligheid voor de patiënt beïnvloeden.”
Voor welke opleiding heb je dit onderzoek gedaan?
“Ik heb de opleiding Information Management gevolgd. Het is een, zoals de naam al zegt, IT en management opleiding. Normaal gaan veel van de onderzoeken over zaken die te maken hebben met IT. Ik werd gevraagd door mijn professor om mee te werken aan dit onderzoek. Van huis uit heb ik veel interesse in de gezondheidssector, dus toen ik gevraagd werd zei ik meteen ja!”
Was er dan wel raakvlak met het IT gedeelte van je opleiding?
“Het raakvlak is vooral het management aspect. Hoe gaan mensen om met stress en verstoringen rondom hen. En zorgen mensen ervoor dat ze een bepaalde taak met succes volbrengen in een moeilijke situatie. De analogie met Information Management is dat het gaat over Informatica/IT en Management/Business. De operatiekamer is tegenwoordig ook een hightech omgeving. Medisch personeel moet om kunnen gaan met deze technieken en het hoofd koel houden tijdens de operatie. Dus hoe zorg je ervoor dat mensen kunnen werken met IT systemen. Hierbij komt heel veel kijken. Vaak is het geen probleem van techniek. Maar is de juiste afstemming tussen de business en IT cruciaal.”
Wat is het belangrijkste resultaat van het onderzoek?
“In het eerste deel van het onderzoek hebben we onderzocht welke factoren een rol spelen in de operatiekamer. Welke factoren zijn het meest verstorend voor een chirurg. Dit kan bijvoorbeeld zijn het wisselen van belangrijke apparatuur of een ander voorbeeld is dat collega’s over nutteloze dingen praten tijdens de operatie.”
“In totaal zijn er wel 70 of 80 factoren die de kwaliteit kunnen beïnvloeden, we weten nog niet hoeveel het er exact zijn. We hebben gekeken naar welke daadwerkelijk invloed hebben.”
“Deze bevindingen zijn vastgelegd in het eerste onderzoek, we zullen waarschijnlijk nog 1 of 2 researchpapers gaan schrijven. Met het eerste onderzoek zijn we in totaal 2 jaar bezig geweest.”
Weten jullie al welke factoren de meeste impact hebben?
“Je kunt het vaak niet toewijzen aan één factor. De meeste impact bestaat uit een combinatie van dingen. Wanneer een chirurg bezig is met een complexe operatie, moet deze veel meer van zijn cognitieve capaciteit aanspreken om zijn taak te volbrengen. Als anderen in de operatiekamer dan over nutteloze dingen gaan praten, heeft de chirurg minder capaciteit over om met zulke verstoringen om te gaan, wat potentiële impact heeft op de veiligheid van de patiënt. Toekomstig onderzoek zal dit aspect nog verder uitdiepen. Een eerste stap is al gezet om chirurgen te trainen om te gaan met verstoringen. In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven worden realistische verstoringen in de trainingsoperatiekamer toegevoegd om de chirurg voor te bereiden op verstorende situaties die zich voordoen tijdens een echte operatie.”
Waar kunnen wij het onderzoek lezen?
“Het wordt gepubliceerd in de Journal for Surgical Endoscopy, dat is een journal dat onderzoeken publiceert over laparoscopische operaties. Het is niet vrij gepubliceerd, dus als je het via Google Scholar zoekt, dan zijn hier kosten mee gemoeid. Via sommige overheidsinstellingen, scholen enz. kun je het wel vaak gratis lezen.” De officiële link is: https://doi.org/10.1007/s00464-019-07239-2
Je bent vorige week ook geslaagd voor je Pega certified Senior System Architect diploma?
“Ja klopt. Dit staat eigenlijk voor de kwalificatie als senior software ontwikkelaar in Pega. Door middel van dit certificaat toon je aan dat je gekwalificeerde kennis hebt in het ontwikkelen binnen het Pega platform. Het Pega platform is Business Process Management software waarmee je een compleet administratief proces vorm kunt geven. Hiermee kun je bijvoorbeeld het complete proces van het aanvragen van een rijbewijs en alle bijhorende tussenstappen in één applicatie vormgeven.”
Wat zijn je toekomstplannen?
“Ik wil graag business analist worden. Ik ben ervan overtuigd dat je eerst moet weten hoe de techniek in elkaar zit. Dat is ook de reden waarom ik het CSSA-certificaat wilde halen. Als je weet wat de techniek aankan kun je de Business-vraagstukken veel beter afstemmen en vertalen naar werkbare oplossingen. Door het goed kunnen doorgronden van de vraag vanuit de business kan ik komen tot een oplossing die aansluit bij wat ze willen. Doordat ik weet wat de techniek allemaal kan, kan ik zelf met een voorstel van een oplossing komen richting de business. Het maakt mij completer en geeft mij een beter overzicht van de mogelijkheden die er zijn om techniek toe te passen in business vraagstukken”
“Verder wil ik mij ontwikkelen op het gebied van Scrum, Scrum Master, Projectmanagement, met een sterke focus op business analyse. Ik wil graag de vraag vanuit de business vertalen naar de ontwikkelaars in hapklare brokken, met een technische insteek. SynTouch vindt het erg belangrijk dat elke medewerker zijn ambitie en carrière binnen het vakgebied kan vormgeven. Door dit te koppelen aan een leuke en informele omgeving is men hierin meer dan goed in geslaagd.”
“Wil je meer weten over wat ik binnen SynTouch doe of waar mijn onderzoek over gaat, laat dan een mailtje achter op info@syntouch.nl met als onderwerp “Bernd”.”