Blog

Blockchain een gamechanger? A trip down memory lane.

Als kleine jongen was ik een van de eersten met een internetabonnement. Het leek een stuk goedkoper dan het bestaande videotex en was veel sneller dan packet-radio, BBS’en dan wel FidoNet. En dan was ook nog eens het bereik velen malen groter. Dit moest het wel gaan worden. Ik was overtuigd. Maar in het plaatselijke café werd je hard uitgelachen als je vertelde dat internet de toekomst zou gaan bepalen. Volgens de gemiddelde tiener kon internet nooit wat worden; een encyclopedie was sneller en packet-radio gratis. Internet was zonde van je geld. Dat ik internet als een van de eersten adopteerde, heeft uiteindelijk mijn carrière bepaald. Ik rolde de IT-sector in waar mijn kennis van IP (Internet Protocol) goed van pas kwam.

Midden jaren 90 van de vorige eeuw maakte ik kennis met een nieuw fenomeen: XML en Service Bussen. EDI had zijn tijd gehad en ik zag wel wat in een taal die zowel door mensen als machines gegrepen zou worden. Na de nodige evoluties en commerciële vertalingen werd ook dit een blijver, met grote gevolgen voor de gehele B2B markt. Een ontwikkeling die wederom bepalend bleek te zijn voor mijn carrière.

Mijn volgende fascinatie betrof BPM (Business Process Management) systemen. Business en IT die samen succesvol tot resultaat komen, zonder ellenlange en kostbare ontwerpsessies. Niet zonder succes was ik betrokken bij een van de eerste grote implementaties van deze systemen in Nederland. Helaas bleken er ook wel behoorlijk wat nadelen te zijn: er moet nogal wat volume zijn om er ook daadwerkelijk voordeel bij te hebben als organisatie. Het MKB is toch echt beter af met een simpel standaard systeem met wat workflow. Kortom, BPM is geen gamechanger, maar zeker waardevol op de juiste plek op de juiste manier.

Een paar jaar terug, kwam ik in aanraking met ‘The Cloud’. Nog steeds weet ik niet wat men hiermee bedoelt. De term wordt te pas en te onpas gebruikt om (IT) diensten aan te bieden, maar wat het precies is… Ik geloof zeker in een aantal concepten die we onder de naam ‘The Cloud’ verkopen in de IT-wereld. Maar conceptueel heb ik nog niks nieuws gezien. In de jaren 90 van de vorige eeuw kenden we IT Utility met een afrekenmodel pay per use. Vandaag de dag praten we over IaaS (Infrastructure as a Service). Geen nieuw concept, wel handig. Hetzelfde geldt voor SaaS (Software as a Service) als hedendaagse ‘online versie’.

Terwijl ik druk was met BPM, kwam ‘mobile’ in opkomst. Leuke apps, wel vaak oude wijn uit nieuwe zakken. In basis doen ze niets anders dan chatberichten uitwisselen. Net zoals de voorgangers IRC, ICQ, MSN, etc. Niet vernieuwend, behalve dan dat dit overal en nergens mogelijk was. Maar goed, ik was druk met andere zaken.

De tijd van Big Data breekt aan. Weer krijg ik een ‘The Cloud’ gevoel en kan ik niemand vinden met een eenduidig antwoord wat dit dan wel niet is. Na heel wat onderzoek en het afspeuren van vele YouTube sessies kom ik tot de conclusie dat het een verzamelbegrip is. Niet veel nieuws, geen nieuwe concepten, maar wat vroeger alleen universiteiten met hun supercomputers konden, kan nu de buurman om de hoek. De versnelling in met name de hardware maakt het ons mogelijk complexe modellen los te laten op grote hoeveelheden data. Wederom geen nieuw concept; in de wetenschap zoals meteorologie is het al jaren gesneden koek. Maar het zal ons dagelijkse leven zeker steeds meer gaan beïnvloeden.

Vandaag wordt mijn interesse gewekt door blockchain. Eindelijk zie ik weer een, althans voor mij, echt nieuw concept. Blockchain is een eenvoudig concept waar je heel ingewikkeld over kunt doen, net als over de andere successen. Ik zal het eenvoudig uitleggen: wij maken samen een contract en sturen een kopie naar 1000 onbekende personen die elk deze kopie verifiëren en goed bewaren. Het is nu onmogelijk geworden om meer dan 500 personen te manipuleren een wijziging aan te brengen in ons contract. Ons contract heeft een uniek nummer. Zodra we een aanpassing of aanvulling doen op ons contract krijgt het een nieuw uniek nummer, waarbij we verwijzen naar het eerdere contract. Ook deze aanpassing of aanvullingen delen we met zoveel mogelijk personen. Zij verifiëren het nieuwe contract en bewaren deze weer goed. Daarnaast controleren zij ook of de link (nummer) met het bestaande contract rechtmatig is. Daar ontstaat een keten van contracten die je niet kunt aanpassen zonder de keten te verbreken. Dus hoe meer personen een kopie krijgen van ons contract, hoe beter dit alles bewaakt wordt. Relatief eenvoudig dus.

Blockchain zal de wereld gaan veranderen, zoals het internet in de jaren 90 van de vorige eeuw. Vandaag begrijpt de gemiddelde Nederlander er weinig van; slechts een kleine groep weet iets wat anderen nog niet weten. De bank, notaris, GBA, informatiebroker, clearinghouses, tussenpersoon, verzekeraar, …. Ja, iedereen die iets te maken heeft met transacties tussen entiteiten (natuurlijke of niet-natuurlijke personen) zal aan de blockchain gaan. De een eerder dan de ander, maar net als het internet gaat ons dit allemaal raken, het wordt heel normaal. Net zo normaal als een telefoon waar je mee kunt videobellen, zoals destijds uitgelegd werd door Chriet, en tegenwoordig ‘FaceTimen’ of ‘Skypen’ heet.

Sommige organisaties zullen het nooit begrijpen en gaan een onzekere toekomst tegemoet. Of het noodzaak is, dat valt te betwijfelen. Enkelen die niet instapten in de internet-hype, zijn nu zeer succesvol op internet of weten zich op andere wijze te differentiëren. Maar er zijn ook voorbeelden ten over van bedrijven die het internet misten en nu niet meer bestaan. Dat het een blijver is en een grote invloed gaat hebben op ons dagelijks leven, staat in ieder geval voor mij vast. Ben benieuwd hoe hard ze vandaag om mijn overtuiging lachen in het plaatselijke café…

Bart-Jan KeetelsBlockchain een gamechanger? A trip down memory lane.

Related Posts