Blog

Blockchain: niet alleen een hype – deel 1 van 3

Blockchain staat hoog op de hype-cycle van Gartner. En niet onterecht: alles wijst erop dat het de manier van transacties doen drastisch op zijn kop gaat zetten.

Iedereen kent inmiddels Bitcoin: de eerste en meest populaire BlockChain. Dit virtuele betaalmiddel heeft zich inmiddels een belangrijke positie verworven. Elke dag wordt er ruim $300 miljoen aan transacties in omgezet. Desondanks is deze crypto-currency nog altijd omgeven met een zweem van mystiek. Niet alleen omdat de bedenker ervan onbekend is. Of dat het veelvuldig gebruikt wordt op het ‘darkweb’, daar waar zakendoen zich aan het oog van de regelgeving onttrekt. Misschien is het juist vanwege de onzekerheid die het veroorzaakt wat betreft de toekomst van onze financiële en administratieve systemen? Want virtueel geld (crypto-currency) is slechts een van de vele blockchain toepassingen.

Wat is blockchain nu eigenlijk?

Blockchain is in feite de digitale registratie van een serie van transacties. Vergelijkbaar dus met een grootboek. De betreffende chronologisch en permanent vastgelegde transacties kunnen betalingen zijn. Maar evengoed de overdracht van bezit, zoals aandelen of intellectueel eigendom.

Wat precies maakt dat blockchain dan zo bijzonder?

Het unieke van een blockchain is: er is geen tussenpartij. Het is een democratisch orgaan dat decentraal is vastgelegd. Elke deelnemer krijgt een eigen kopie van het grootboek met alle transacties. En deze kopieën worden continue geactualiseerd.

Voordelen blockchain

  • De blockchain wordt gevormd door deelnemers, er is geen centrale partij.
  • Omdat ze gedistribueerd is kan geen enkele partij de blockchain platleggen à zekerheid.
  • Een blockchain kan niet, in tegenstelling tot banken, failliet gaan.
  • Er is geen partij die eenzijdig iets kan veranderen.
  • Door de ‘hash’ kan een transactie niet ongemerkt gewijzigd worden; de ‘hash’ zorgt ervoor dat elke wijziging van een vastgelegde transactie leidt tot een inconsistentie van de hele keten erna.

Nadelen blockchain

  • Door de gedistribueerde (en daardoor redundante) opslagmethode is het een dure oplossing.
  • Verschillende blockchain platforms gebruiken energieverslindende mining-technieken die extra kosten met zich meebrengen.
  • Blockchain is nog zo jong is dat het zich nog niet ultiem bewezen heeft.
  • Voorzichtigheid is geboden bij het lanceren van nieuwe applicaties en transactie-scripts.
  • Transacties zijn onomkeerbaar.
  • Een goede exit-strategie is belangrijk om uit te kunnen stappen.

In mijn volgende blog over blockchain ga ik dieper in op de voor- en nadelen, leg ik meer uit over de ‘hash’ en laat ik aan de hand van een checklist zien wanneer je blockchain nu wel en wanneer juist niet inzet.

 

Ook verschenen in deze serie:

Deel 2: Wanneer pas je blockchain toe? (En wanneer niet?)

Deel 3: Blockchain toepassingen, transacties en platformen

Harald van der WeelBlockchain: niet alleen een hype – deel 1 van 3

Related Posts