Blog

Roger over de voordelen van bloggen

In het kader van kennisoverdracht binnen SynTouch heb ik een workshop Bloggen aan collega’s gegeven. Vaak hoor ik de volgende argumenten om niet te gaan bloggen:

 1. Kan ik niet
 2. Ik weet niet waar ik over moet schrijven
 3. Kost veel tijd en dat heb ik niet
 4. Wat heb ik er aan?
 5. Eng om mezelf bloot te geven aan de (boze) buitenwereld

Omdat ik toch hoofdzakelijk leuke ervaringen heb met bloggen, wilde ik deze ervaringen graag delen en bovenstaande argumenten weerleggen.

1. Kan ik niet

Dit dacht ik ook, maar ik ben gewoon begonnen en leerde steeds meer. Dat gehele proces is al erg leerzaam geweest. Het mooie is dat je gewoon kunt opschrijven wat jij vindt, denkt en/of ervaart en dat is altijd goed! Het hoeft ook geen proza te zijn of een heel boekwerk, want dat lezen mensen tegenwoordig toch niet meer. Een A4-tje is vaak al meer dan genoeg!
Wat ik ook heb gemerkt is dat je vaak meer weet dan je denkt. En het hoeft geen 10 te zijn, een 7.5 is vaak meer dan voldoende.

2. Ik weet niet waar ik over moet schrijven

Er zijn stiekem best veel onderwerpen waar je over kunt schrijven. Ik noem er een paar:

 • Persoonlijke ervaringen met een tool en/of product
 • Een programmeer/design of architectuur oplossing die je hebt neergezet
 • Een boekreview. Wat zijn de dingen die je zijn opgevallen of waar heb je veel van geleerd?
 • Een verslag van een conferentie bezoek. Ik maak ook altijd foto’s van grappige stands op beurzen die ik kan gebruiken in mijn blog. Laatst kwam ik tijdens een conferentie een Formule 1-wagen tegen. Dat is natuurlijk gaaf om te gebruiken in je blog.

3. Kost veel tijd

In het begin zal het wat tijd kosten om je schrijfstijl te ontdekken. Maar je wordt er handiger in en het zal sneller gaan. Ook hier geldt: “Oefening baart kunst”.

4. Wat heb ik er aan?

Nou, ik heb er best veel van geleerd en aan overgehouden. En nog steeds!

 • Je leert structureren
 • Je leert ook meer want je duikt vaak dieper in het onderwerp.
 • Informatie overbrengen. Dit is weer waardevol bij een klant want ook daar moet je vaak je design of architectuur visie overbrengen. Dit vergt een bepaalde aanpak en structurering.
 • Het vergroot je persoonlijke exposure. Ik vond het wel grappig dat mensen mijn naam zelfs herkende op conferenties en dat ik collega’s heb die via mijn blogs bij SynTouch zijn komen werken. Ook helpt het dat je op deze manier een groter netwerk creëert. Op deze manier heb ik via LinkedIn verschillende keren een nieuwe opdracht aangereikt gekregen.
 • En natuurlijk geeft het ook exposure voor SynTouch zelf omdat we laten zien waar we mee bezig zijn.

Terug naar de workshop
Nadat iedereen overtuigd was dat bloggen helemaal niet zo eng hoeft te zijn en dat iedereen het kan, ben ik aan de slag gegaan met twee oefeningen. De eerste was het bedenken van een onderwerp en een start maken met de structuur en leuke titels verzonnen.
Daarna de ideeën met elkaar besproken en over en weer tips gegeven. Het was erg leuk om ervaringen te delen en collega’s te helpen met de eerste stappen met bloggen!

Ook handig voor jou?
Wil jij ook bloggen en zijn deze inzichten handig geweest? We wensen je veel plezier en succes ermee.

Chantal StrüberRoger over de voordelen van bloggen

Related Posts