Blog

De wondere wereld van Microsoft Azure

De vraag naar cloudoplossingen neemt sterk toe. Zeker nu we massaal thuiswerken. Naast dat het voor je medewerkers makkelijker is om met de vertrouwde bedrijfsapplicaties vanuit huis te kunnen werken, verloopt het aanschaffen van hardware de laatste tijd erg moeizaam. Veel leveranciers kunnen niet leveren, neem bijvoorbeeld de computerchips. Er is een enorm tekort en dat blijft voorlopig ook nog wel aanhouden. Kortom, de overstap naar cloud is een goed idee. Maar er zijn zoveel cloudaanbieders, waar moet je beginnen? Ik neem je graag mee in de wereld van Microsoft Azure.

Waarom Microsoft Azure?

Door de komst van corona is de manier van werken veranderd. Waar we voorheen op kantoor aanwezig waren, is op afstand werken nu de norm. Veel organisaties hebben onder meer hierdoor Microsoft-oplossingen als Office 365, Teams en SharePoint omarmd. Azure is een zeer krachtige oplossing die feilloos aansluit op de IT-infrastructuur van organisaties die hier momenteel veel mee werken. Daardoor is de overstap naar de cloud relatief snel gemaakt. Bovendien is het eenvoudig om een hybride cloud te realiseren als tussenstap naar een cloud-only organisatie.

Daarnaast kent Azure voordelen als kostenefficiëntie, flexibiliteit en schaalbaarheid. Allereerst heb je niet langer te maken met kosten voor de aanschaf en het onderhoud van servers en hardware. Daarbij komt dat je geen licenties voor een x aantal jaar hoeft af te sluiten, maar dat je slechts naar gebruik betaalt (pay-per-use). Ook is op- en afschalen geen probleem meer. Schaalbaarheid is namelijk ‘on demand’, wat betekent dat je maximale flexibiliteit realiseert en geen onnodig hoge kosten maakt voor ongebruikte capaciteit. Het op- en afschalen kan zelf geautomatiseerd worden.

Wat kan je met Microsoft Azure?

Azure kent veel verschillende toepassingen, waardoor de mogelijkheden oneindig zijn. Wil je van on-premise (gedeeltelijk) naar de cloud? Ben je op zoek naar servercapaciteit? Wil je je medewerkers een virtuele desktop bieden? Of ga je een datawarehouse bouwen? Azure biedt de gewenste ondersteuning. Het is zelfs mogelijk om verschillende databronnen te ontsluiten voor uitgebreide Big Data analyses en DevOps-toepassingen. Met Azure is de cloudomgeving op korte termijn in te richten, capaciteiten naar behoefte te schalen en data en applicaties beter en sneller te ontwikkelen, beheren en analyseren. Bovendien biedt Azure verscheidene oplossingen voor verschillende personen binnen een organisatie. Of je nu deels een technische achtergrond hebt of een die hard developer bent; voor beide is er een dienst beschikbaar om integraties mee uit te voeren.

Als ontwikkelaar vind ik het erg leuk om met nieuwe technologieën te werken en deze verder te ontdekken. Sinds ik bij een van mijn klanten met Microsoft Azure in aanraking kwam, ben ik mijzelf hier dan ook direct in gaan certificeren. En inmiddels heb ik Azure Fundamentals en Microsoft Azure Developer Associate op zak. Ik wil er dan ook echt meer mee gaan doen, want ik geloof dat dit de toekomst is. Cloud wordt steeds belangrijker en Microsoft heeft een mooie cloudoplossing in handen met Azure. Dit werd mij nog duidelijker bij een grote onderwijsinstelling. Deze organisatie wil de transitie maken van on-premise naar een (hybride) cloud. Wat ik vaak tegenkom, en ook bij dit bedrijf, is dat men bestanden wil overzetten van plek a naar plek b met een tool die hier eigenlijk niet primair voor geschikt is. Dit leidt tot frustraties en neemt kostbare tijd in beslag. In mijn volgende blogs vertel ik meer over deze bestandsoverdracht integratie, zowel met workflows (Azure Logic Apps) als op basis van code (Azure Functions).

Wil je meer weten over het migreren naar de cloud? Neem dan gerust contact op!

Michel ChristianenDe wondere wereld van Microsoft Azure

Related Posts