Blog

Escrow met blockchaintechnologie

In een eerder artikel schreven we over de ontwikkeling van onze eigen cryptocurrency, de SynCoin. Op dit moment zijn we bezig met het productiewaardig maken van de SynCoin en de ontwikkeling van de webshop waar de SynCoin gebruikt kan worden voor het bestellen van SynBier.

Een van de functionaliteiten die we inbouwen is om betalingen altijd via escrow te laten verlopen. De klant plaatst zijn of haar bestelling en betaalt direct, maar wij ontvangen de betaalde SynCoins pas als de klant heeft aangegeven tevreden te zijn over de levering.

In de niet-blockchainwereld zijn hier ook oplossingen voor gebouwd. Een platform als Marktplaats heeft ‘veilig oversteken‘ en andere webshops passen de regel ‘de klant heeft altijd gelijk’ toe: als jij aangeeft het product niet ontvangen te hebben (en het tegendeel is niet bewezen), dan krijg je gewoon je geld terug. Visa Card heeft de ‘Aflevergarantie‘. Als het bestelde artikel niet wordt geleverd, dan betaalt Visa de klant terug.

Maar nu is dat niet meer nodig. Met de komst van blockchainbetalingen en smart contracts, is het mogelijk om een betaling te doen naar een derde partij (een smart contract) die jouw betaling beheert, totdat andere condities waar zijn:

Door de eigenschappen van blockchaintechnologie worden smart contracts altijd uitgevoerd en hebben altijd hetzelfde resultaat, waardoor jouw betaling 100% veilig staat bij het contract (dat je bovendien kunt inzien, de code is leesbaar). Op het Ethereumplatform is het betalen met Ether via escrow een standaardoplossing. Op dit platform kun je ook (vrij eenvoudig) zelf cryptocurrencies maken, de zogenaamde ERC20 tokens. Voorbeelden hiervan zijn EOS, Tronix, VeChain, OmiseGo, Golem en uiteraard onze SynCoin.

We kwamen er echter achter dat er nog geen standaardoplossingen zijn voor het in escrow nemen van ERC20 tokens. Reacties op fora gaven aan dat je dit zelf moet bouwen, maar er was nog geen standaardcode beschikbaar. Wij hebben de code zelf ontwikkeld en via een Mediumartikel gedeeld met de community. Zie hiervoor onze blog op medium.com ‘How to build an escrow contract with an Ethereum ERC20 token‘.

Door middel van het toepassen van escrow bij digitale betalingen komt ‘trust in a trustless world’ weer een stap dichterbij.

Sander van LaarEscrow met blockchaintechnologie

Related Posts