Sinds mijn vorige blog genaamd ‘De wondere wereld van Microsoft Azure’ uit coronatijd is er een hoop veranderd in de wereld en in het Azure landschap. Corona heeft plaatsgemaakt voor geopolitieke spanningen in de wereld en Artificiële Intelligence heeft zijn intrede gedaan in onze samenleving.
Chatbots ChatGpt & Copilot
In november ’22 werd de door OpenAI ontwikkelde chatbot ChatGpt (v3.5) gelanceerd wat de aandacht heeft getrokken vanwege zijn gedetailleerde reacties en uitgesproken antwoorden. In het begin van 2023 besloot Microsoft voor 10 miljard dollar te investeren in OpenAI om dit te kunnen implementeren in het eigen cloudplatform Azure en Microsoft office suite, gelanceerd onder de naam Microsoft Copilot. Sinds maart ’23 is er een verbeterde betaalde versie van ChatGpt (v4) uitgebracht. Microsoft Copilot is een chatbot ingebouwd in Microsoft’s zoekmachine Bing en browser Edge. Deze Microsoft dienst is vergelijkbaar met de ChatGpt dienst van OpenAI zelf.
Github Copilot
GitHub Copilot en Copilot Chat zijn diensten specifiek gericht op ontwikkelaars om het ontwikkelen in de IDE zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarbij heb je de keuzes tussen verschillende versies.
GitHub Copilot biedt autocomplete-achtige suggesties aan tijdens het coderen. Dit is echt indrukwekkend weet ik inmiddels uit eigen ervaring. Door middel van het typen van een duidelijke commentaarregel, die bij het typen al deels juist wordt aangevuld op basis van de context van de code, wordt vervolgens een code voorstel gedaan
Buiten de code completion zelf is de GitHub Copilot Chat een ideaal AI programmeer maatje om bv exceptions te analyseren in de context van de code.
In het geval van een exception kies voor ‘Ask Copilot’ om context afhankelijke feedback te krijgen.
Je krijgt dus niet enkel de specifieke reden voor deze exceptie (wat gelijk is aan het op het internet zoeken naar deze fout), maar ook de reden voor jouw specifieke code, nl ‘In your case, it’s trying to find a specific xsd named ….’
Quite impressive, don’t you think!
Wees echter wel bewust van de context. GitHub Copilot haalt context uit je code. Zorg er dus voor dat je geen vertrouwelijke informatie in je code plaatst. Als je bedrijfsspecifieke termen of gevoelige gegevens in je code gebruikt, kan dit per ongeluk worden opgenomen in de suggesties van Copilot.
Je kunt dit echter expliciet uitzetten in je GitHub Copilot account, zodat GitHub je data niet mag gebruiken om het model te trainen
Verder werkt GitHub Copilot met verschillende IDE’s zoals VisualStudio(Code), JetBrains en IntelliJ en biedt ondersteuning aan verschillende programmeertalen zoals Python, Javascript, Ruby, Go, C#/C++ en Java.
Copilot in Azure Portal
Op het moment van schrijven is Azure momenteel ook bezig om Copilot te integreren in de Azure portal, bv in Api Management, om het toevoegen en verduidelijken van Api Management policies mogelijk te maken.
Tot op heden is de Copilot feature in de Azure Portal echter alleen nog maar op registratie basis te gebruiken.
Wil je meer weten over Azure, AI of Copilot? Neem dan gerust contact op!