Blog

President Macron roept op tot invoering blockchain in agrifood

Afgelopen 23 februari heeft Macron in een speech bij de opening van de jaarlijkse landbouwbeurs in Parijs zijn visie gegeven op het Europese landbouwbeleid. Met de verwachte verdubbeling van de bevolking van Afrika in 2050 en de klimaatveranderingen is het tijd voor actie.

Volgens Macron moet de Europese unie zich verenigen om een tegenreactie te kunnen bieden aan de toenemende stroom van producten uit Rusland, de Verenigde Staten en China. Macron geeft aan dat het nieuwe Europese landbouwbeleid zich moet richten op drie pijlers: beschermen van boeren en consumenten, aandacht voor het milieu en een focus op onderzoek en innovatie. Hiermee onderschrijft Macron het belang van de Common Agricultural Policy (CAP) van de Europese Unie.

Europa, als de “avant-garde van landbouw(data)technologie” moet hier een grote rol in spelen. Europa zal “tools moeten produceren die elk product zullen volgen, van de productie van grondstoffen tot verpakking, verwerking en transport”. Hij vervolgt: ”Innovatie is er en het moet worden gebruikt in de landbouwwereld, het moet volledig worden gebruikt, omdat deze ten dienste staat van uitmuntendheid en het de consument zal dienen”. We zullen in Europa onze state-of-the-art technologie dus moeten inzetten voor innovatie in de agri-sector.

Macron riep op tot het gebruikmaken van blockchain, omdat de ontwikkeling van blockchaintechnologie het mogelijk maakt om herkomst en traceerbaarheid van producten te garanderen. Van elk product in een supplychainketen kan bijgehouden worden welke ingrediënten zijn toegevoegd, welke bewerkingen erop zijn toegepast en onder welke omstandigheden het product is getransporteerd. Blockchaintechnologie kan er vervolgens voor zorgen dat deze data onwijzigbaar opgeslagen wordt, waardoor fraude in de keten direct traceerbaar is en de betrouwbaarheid van ons voedsel nog verder verbeterd wordt.

Bron: http://www.agridigitale.net/art-que_pense_emmanuel_macron_de_l_agriculture_africaine_.html


Bij SynTouch zijn we continu bezig met het onderzoeken van blockchaintechnologieën en we adviseren bedrijven over de mogelijkheden. Voor meer informatie, neem contact op met Sander van Laar,sander.van.laar@syntouch.nl.

Sander van LaarPresident Macron roept op tot invoering blockchain in agrifood

Related Posts