Blog

Initiatief Maleisië voor blockchain voor traceren agrofoodproducten

Volgens Star online wil nu ook de Maleisische staat Penang op korte termijn blockchaintechnologie invoeren voor het traceren van volledige voedingsketens van oorsprong tot gebruikers. Tijdens de Penang International Halal Expo & Conference op 1 maart 2019 sprak de staatssecretaris van Agriculture en Agro-based Industries over het traceren van levensmiddelen.

Technologie

Volgens de staatssecretaris kan blockchaintechnologie gebruikt worden voor het traceren van het volledige productieproces, bijvoorbeeld bij het snel traceren van de oorsprong van een uitbraak van ziekten in voedingsmiddelen. “Voeding kan getraceerd worden van boerderij of laboratorium tot aan de eettafel,” aldus de staatssecretaris. Consumenten kunnen exact achterhalen waar en wanneer voeding was geproduceerd en hoe het leveringsproces eruit zag, door de codes op de verpakking te traceren.

Albert Heijn

De genoemde blockchainoplossingen volgen hiermee eerdere initiatieven, zoals de lancering van een blockchain-app in september 2018 voor het traceren van AH sinaasappelsap. Dat hiermee misstanden in de voedingsindustrie niet meteen opgelost zijn blijkt uit een onderzoek van Trouw, enkele dagen na de aankondiging van de nieuwe dienst. Het initiatief van Albert Heijn is echter een eerste stap in meer transparantie in voedingsketens.

Blockchain

In een blockchain kun je elke productiestap vastleggen, zonder dat deze naderhand gewijzigd kan worden. Dit voorkomt fraude door de wetenschap dat als je foutieve data plaatst op de blockchain, deze altijd zichtbaar zal blijven, maar het zorgt ook voor transparantie, doordat je kunt terugkijken door alle transacties van het proces.

Overheden

Eerder spraken Frankrijk en China zich op overheidsniveau al uit over een mogelijke ontwikkeling van een agricultuurblockchain, die moet leiden tot een verhoging van de voedselveiligheid. Bovendien moet blockchain zorgen voor een verbetering van het investeringsklimaat, doordat financiële instellingen voedingsproducenten eenvoudiger kunnen screenen met behulp van diezelfde blockchain.


Bij SynTouch zijn we continu bezig met het onderzoeken van blockchaintechnologieën en het adviseren van bedrijven over de mogelijkheden met blockchain. Voor meer informatie, neem contact op met Sander van Laar,sander.van.laar@syntouch.nl.

Sander van LaarInitiatief Maleisië voor blockchain voor traceren agrofoodproducten

Related Posts