Wie op zoek gaat naar actuele trends, komt al snel uit op Internet of Things (IoT) – een snel naderende wereld waarin bijna alles om ons heen (huishoudelijke apparaten, fabrieksapparatuur, magazijnstellingen, auto’s, gebouwen…) sensoren zal bevatten, die allerlei soorten gegevens verzamelen, met elkaar communiceren en processen via draadloze netwerken automatiseren. Een wereld waarin de slimste persoon in de kamer, de kamer zelf is. Het begin van een datarevolutie, een megatrend.
Geen doel maar een middel
Voor bedrijven die nu en in de toekomst het verschil willen maken, is Internet of Things echter geen doel op zich. Het is een middel om de wereld net wat mooier, beter, schoner of duurzamer te maken. Een middel gebaseerd op technieken, die wanneer slim ingezet en gecombineerd, tot concepten kunnen leiden die er daadwerkelijk toe doen. Met name op het gebied van veiligheid, welzijn, gezondheid en duurzaamheid. Wanneer mensen waarde toevoegen, biedt het Internet of Things talloze mogelijkheden om de wijze waarop we werken te veranderen en te verbeteren.
Van data naar informatie
Al die apparatuur met al die sensoren levert een enorme hoeveelheid data op. Zoveel data, dat het bijna onmogelijk lijkt om deze zinvol te analyseren; zelfs in de afgelopen 25 jaar werd maar ca. 5-10% van de beschikbare data daadwerkelijk gebruikt. Zonde, want juist deze data is een cruciale succesfactor voor het Internet of Things, zeker wanneer de informatie uit sensoren of devices (via API’s) met elkaar verbonden wordt. Maar dan begint het pas. Alle nieuwe inzichten die door de grote hoeveelheden data beschikbaar zijn gekomen, moeten nu concreet vertaald worden naar nieuwe business modellen. Welke toegevoegde waarde ga ik als bedrijf bieden aan welke doelgroep, hoe levert dat een concurrentievoordeel op en hoe zet ik dit om in daadwerkelijke winst?
(Informatie + Totale Connectiviteit) x Nieuwe Businessmodellen = Concurrentievoordeel
Nieuwe businessmodellen en concepten
Met name gevestigde bedrijven worstelen met het bedenken van nieuwe concepten en businessmodellen. En worden onaangenaam verrast door initiatieven als Uber (“De slimste manier om van A naar B te komen”) en Airbnb (“Voel je overal ter wereld thuis”). Succesvolle startups die met behulp van het Internet of Things een klantvraag creëerden en beantwoordden door geen product maar een lifestyle aan te bieden in combinatie met spraakmakende communicatie en een schaalbaar businessmodel.
Toegevoegde waarde en beleving
Welke toegevoegde waarde bied ik mijn klanten? Verkoop ik wasmachines, of schone kleding? Een lamp of een sfeervol verlichte woonkamer? Producten of een beleving? En welke data heb ik tot mijn beschikking, of kan ik integreren om mijn klanten nog beter van dienst te zijn? Om in te spelen op hun behoefte, waar en wanneer?
Extreme klantgerichtheid als basis voor het Internet of Things. Organisaties die een onderscheidend antwoord op bovenstaande vragen weten te geven, zijn hun concurrenten een flinke stap voor. De daadwerkelijke realisatie is dan binnen handbereik. LoRa, Sigfox… de technieken zijn er. Nu alleen de concepten nog.