Blog

Is architectuur sexy of een paradox?

Op 15 november 2018 hebben we met SynTouch het Landelijk Architectuur Congres bezocht in de Brabanthallen in Den Bosch. Dit jaar was het thema “Paradoxen in Architectuur”. En dit jaar konden we een feestje vieren, want het LAC bestaat 20 jaar !

Normaal gesproken is het beeld van een architect saai, oubollig en werken vanuit een ivoren toren. Kijken of hier langzaam verandering in gaat komen en zelfs sexy gaat worden. Of blijkt dit toch nog steeds een paradox?

Een kijkje in de wereld van architectuur

De dag begon met twee keynotes. De eerste keynote ging over het feit dat we aan de vooravond staan van een nieuwe digitale revolutie. Een betoog over het feit dat steeds meer wordt geautomatiseerd en dat we als mens worden ingehaald door de techniek. Het zal spannend worden.

De tweede keynote ging over de reisorganisatie Tui, die bezig zijn met een nieuw business model te implementeren om met de concurrenten de strijd aan te kunnen gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Uber, Airbnb en Bookings van deze wereld. Deze bedrijven zijn exponentieel gegroeid, waarbij ze zelf niets in bezit hebben. Ze bieden een platform aan waarin ze partijen bij elkaar brengen. Tui wil het voorportaal zijn waar klanten hun reisbeleving beginnen en waarbij de beste opties worden voorgesteld. Hierbij speelt data, artificial intelligence, analytics en integratie een belangrijke rol. Twee enerverende keynotes, die tot inspiratie leidde.

Toen was het de beurt aan de trackleaders om hun jaarlijkse elevator pitch te houden. Dit is een traditie waarbij een track “verkocht” wordt aan het publiek. Dit jaar waren er 7 verschillende tracks:

  • Renaissance van Architectuur
  • Viable System Model
  • Ethiek en Architectuur
  • Join forces of researchers and practioners
  • Blockchain
  • Solution Architecture
  • The 4th industrial revolution

Solution Architectuur

Dit was de track die ik persoonlijk heb gevolgd (met een laatste uitstap naar het VSM model). De onderwerpen van deze track gingen over distributed systemen, event driven architecture in een Microservices- en analytics omgeving, cloud agnostisch bouwen op PaaS diensten en business agility met architectuur.

Helaas geen nieuwe inzichten verkregen tijdens deze sessies. Wel een goed verhaal over business agility en architectuur met een meer uitvoerende rol van de architect in de teams.

Viable System Model

Dit was de track waarbij de energie er vanaf droop. Een heerlijke ADHDer voor de groep en een inspirerend verhaal over deze (voor mij nieuwe) methode.

Mocht je meer willen weten over deze (wetenschappelijk bewezen) methode dan werd er aangeraden de volgende boeken eens te lezen: “Brain of the firm” van Stafford Beer en “Waarom gaan dingen nou nooit eens een beetje vanzelf ?“ van Ed van der Winden. Het laatste boek geschreven door de entertainer himself en een stuk leesbaarder dan het eerste.

In feite is alles een systeem dat beïnvloed wordt door zijn omgeving en waarbij er een balans wordt gezocht tussen het heden en de toekomst. Een beetje een vaag verhaal maar het heeft mij getriggerd om eens wat meer te gaan lezen hierover.

Conclusie

Het congres was weer een leuke dag om wat contacten op te doen en ervaringen uit te wisselen. Verder weinig verrassende nieuwe inzichten verworven.

Ik moet helaas concluderen dat het stoffige imago nog steeds wel een beetje hangt aan de architect en weinig seksie. Maar goed het is ook een ambacht waarbij je toch wel wat meters gemaakt moet hebben om dit goed uit te kunnen voeren. Ervaring, veel je neus stoten, proberen, opstaan en weer mee met de volgende hype. Het blijft in ieder geval een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. Laten we vooral doorgaan met dit mooie beroep.

Fijne avond LAC en tot de volgende keer !

Roger van de KimmenadeIs architectuur sexy of een paradox?

Related Posts