Blog

Oracle Open World 2016

Introductie

Oracle OpenWorld (OOW) is het grootste Oracle event ter wereld. Jaarlijks komen er in de nazomer zo’n 60.000 deelnemers naar San Francisco voor een vijfdaags event; dit jaar voor in totaal 2555 verschillende sessies, op 18 verschillende locaties op loopafstand in de stad, door bijna 3600 sprekers (meer dan de helft partners en klanten). 

Tegelijkertijd met OOW wordt JavaOne gehouden, maar dat is aanzienlijk kleinschaliger. Als je nog niet genoeg hebt aan de sessies van OOW, dan kun je voor zo’n USD$ 100 extra ook toegang krijgen tot 450 Java-gerelateerde sessies en demo’s.

Caveat Emptor/Safe Harbor

In het onderstaande artikel beschijf ik een aantal ontwikkelingen die ik heb gezien tijdens Oracle Open World 2016. Voor zover het nieuwe producten betreft, is uiteraard Oracle’s Safe Harbour statement van toepassing, dat wordt voorafgaand aan zo ongeveer iedere Oracle presentatie vertoond:

Oracle’s Safe Harbour Statement

Een product waarop dit bij uitstek van toepassing is, is de API Cloud Service; dit product is (nog) niet beschikbaar, maar de presentaties op Oracle OpenWorld zijn vrijelijk beschikbaar voor alle geïnteresseerden (zie Links).

Keynotes

Iedere dag zijn er een of meer keynotes, waarin een van de Oracle senior executive vice president chief executive/technology officers (zoals Larry Ellison, Safra Catz, Mark Hurd en Thomas Kurian) de Oracle-boodschap over het voetlicht brengen, al dan niet geholpen door een sponsorende partner zoals Intel, InfoSys of Wipro. Mijn ervaring met deze keynotes is dat het vooral interessant is vanwege de aankondigingen van nieuwe producten/strategieën, maar je moet wel de “reclames” uitzitten, want de sponsor komt over het algemeen het eerste aan bod ….

Waiting for security check at the keynote
Waiting for the security check at the keynote

Samenvatting keynotes

De zondag keynote werd -traditioneel- verzorgd door Larry Ellison, “Executive Chairman of the Board & Chief Technology Officer”, maandagochtend was de keynote van Mark Hurd (CEO), dinsdagochtend een keynote van Safra Katz (CEO) en Thomas Kurian (President Product Development) en dinsdagmiddag een tweede keynote van Larry.

Fokke & Sukke relativeren “the cloud” …

Waar voorheen Oracle vooral competite had van IBM op het gebied van Infra en SAP op het gebied van applications, is dat de laatste jaren radicaal veranderd naar Amazon respectievelijk Workday.

Better, stronger, faster …

But you have to be willing to pay less!

De belangrijkste aankondiging van de eerste keynote was de tweede generatie IaaS, waarmee Oracle de strijd wil aangaan met de Amazon Cloud. Hierbij wordt op typisch Amerikaanse wijze de nieuwe “Better, Stronger, Faster” cloud van Oracle en de tegenhanger van Amazon, met als uitsmijter van Larry de geweldige soundbite “…but you have to be willing to pay less” !

Hiernaast is aangekondigd dat er ook een mogelijkheid komt voor klanten om de Oracle Cloud op abonnementsbasis in hun eigen datacentrum af te nemen, achter hun eigen firewall. Deze machine is “110%” compatible met de Oracle Cloud, want hij is identiek. Onderhoud en beheer wordt uitgevoerd door Oracle, dus een ideaal alternatief voor klanten die wel naar de Cloud willen, maar gebonden zijn aan wet- en regelgeving.

Een eigen privé Oracle Cloud

 

Still more Clouds, anyone ?

Uiteraard werden tijdens deze OOW ook nieuwe “Clouds” aangekondigd, bijvoorbeeld een Docker-compatible Cloud voor Containers:

Containers in de cloud

En nog een database cloud, maar wel gebaseerd op Exadata. Inclusief de volledige set met database-opties, voor iedereen bereikbaar vanaf US$ 175 per maand.

Nog een DatabaseCloud … op Exadata

En alsof het niet op kan, kondigt Oracle ook aan een eigen registry te gaan aanbieden voor “trusted” Oracle containers:

Registry voor Oracle Docker Containers

Waarom Oracle Cloud?

Maar wat is de onderscheidende factor voor de Oracle Cloud? Gelukkig wordt het antwoord tijdens OOW onthuld: of je nu alleen de Infrastructuur wilt afnemen (IaaS), of een platform (PaaS) of een applicatie-suite (SaaS), voor alle smaken kun je bij Oracle terecht!

Complete Cloud: Infrastructuur, platform & software als services

Een van de herhaalde boodschappen, onder andere in de keynote van Mark Hurd, was “82% growth in Cloud Sales” & “The Fastest Growing Cloud Company”. Wat me altijd opvalt bij dit soort evenementen, zeker in de Verenigde Staten is het ongebreidelde en kritiekloze enthousiasme waarmee dit soort boodschappen wordt ontvangen: de boodschap gaat er bij het gros van het publiek in als God’s woord in een ouderling, maar misschien ben ik wel te nuchter en relativerend om hier echt warm voor te lopen …

82% growth …

 

80% Hurd

Dat Oracle sterk inzet op Cloud mag geen verrassing meer heten; Mark Hurd waagde zich zelfs aan “kwantitatieve” voorspellingen, maar zoals de door Mark Twain gepopulariseerde zegswijze luidt:  ‘There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.’
Voor de liefhebbers, Mark voorspelt dat in 2025:

•    80% of IT budgets will be spent on Cloud
•    80% of large datacenters will move to the public cloud
•    80% IT spend will be innovation

Session Content

Naast de keynotes heb ik nog aantal diverse sessies bijgewoond, grofweg rond de thema’s APIs/Microservices/SOA. Hieronder een korte impressie van de inhoud van deze sessies:

API Platform Cloud Service

Het API Platform Cloud Service is een Cloud-gebaseerde API management oplossing die Oracle heeft aangekondigd; de oplossing is nog niet algemeen beschikbaar, maar bij Rabobank hebben we meegedaan met een publieke beta-test en de oplossing ingezet ter validatie. Omdat hierover ook presentaties zijn gehouden tijdens OOW, kan ik deze informatie delen, maar een weblog in meer detail zal moeten wachten totdat het product officieel beschikbaar is. De oplossing van Oracle bestaat uit een design-time Cloud-gebaseerde Administratie console, gekoppeld aan één of meer run-time API Gateways, de policy enforcement points. Deze laatsten pollen periodiek de Admin Server voor wijzigingen in configuraties en versturen daarbij de runtime performance data voor de analytisc op de Admin Server.

De vorige oplossing (Oracle API Manager) was gebaseerd op Fusion Middleware 12.1.3 Service Bus en zal hoogstwaarschijnlijk niet verder worden ontwikkeld, de nieuwe oplossing is gebaseerd op een geoptimaliseerde Oracle WebLogic Server for Communications:

Cloud Native Architecture

 

Platform Architecture

 

Platform Design & Runtime

 

Mijn Proof-of-Concept@Rabobank

Inhoudelijk mag ik hier niet veel over zeggen, aangezien – zoals vermeld – API CS nog niet officieel beschikbaar is. Het was des te leuker dat het werk dat we hebben gedaan bij Rabobank voor het “Outbound” API Management kon worden gepresenteerd door de Business Architect van Rabobank, Xander van Rooijen:

API Management Positioning

 

Objectives Outbound API Management

SOA – Old Skool Integration ?

Alhoewel ik al veel sessies over APIs (“integratie nieuwe stijl”) heb bijgewoond, waren er ook voor SOA interessante presentaties met meer dan genoeg wetenswaardigheden en eye-openers; een van mijn favorieten is “selective tracing”, uit een presentatie van Ana Lucero Alverado van Oracle Support (“Troubleshooting Oracle SOA Suite”):

A Neat Trick – Selective Tracing

Hiernaast was er ook een interessante tool om meer inzicht te krijgen in je thread dumps, en daaruit ook nog aanbevelingen te kunnen destilleren. Weliswaar ben ik geen WebLogic-beheerder, maar met mijn achtergrond als chemicus weet ik natuurlijk wel alles van destilleren:

Thread Dump Analysis … with recommendations !

 

Voor de geïnteresseerden in het analyseren van problemen met SOA Suite 12c: presentative CON7235 bevat een aantal nuttige tips en verwijzigingen naar MyOracle Support Notes (zie Links).

 

Polyglot Application Containers 

Ook niet-Oracle technologieën (zoals NodeJS) waren vertegenwoordigd op Open World, bijvoorbeeld in een interessante presentatie van Maarten Smeets van AMIS. Toevallig hebben we tijdens onze proof of concept ook meerdere microservices gebouwd voor token-/key management, in Node.js, draaiend in de Oracle Application Container Cloud Service.

Node.js versus SOA Suite

Database goes REST

Ook een oud-gediende als de Oracle database blijkt inmiddels een mogelijkheid te hebben om informatie te ontsluiten als RESTful APIs, middels ORDS (Oracle REST Data Services):

REST@Database

 

ORDS Example

Multiple ways leading to Rome

Uiteindelijk kwam ik ook nog een mooi overzicht tegen over de vele mogelijkheden om relationele gegevens te ontsluiten:

Multiple Ways to get to Rome …

 

PSD2  – APIs for Financial Services / Open Banking
De EU vereist dat via PSD2 (Payment Services Directives) banken hun gesloten systemen gaan openstellen voor third parties. De wet is eind 2015 aangenomen en wordt twee jaar later effectief. Hierdoor kunnen bankklanten hun betalingen en transactiegegevens via door de bank beschikbaar gestelde APIs ontsluiten naar derden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een generieke mobiele app, die gegevens kan consolideren van en betalingen kan doen via al je bankrekeningen. De keuze wordt reuze …

PSD2 & Integration

OPN Test Fest

Tijdens OpenWorld is het voor partners ook mogelijk om gratis een officieel Oracle Certificeringsexamen te doen; tijdens het test fest heb ik een certificering gedaan voor WebLogic 12c essentials:

Fun in SF

Gelukkig is er ook nog genoeg ruimte voor ontspanning tijdens het toch heel volle programma van Oracle Open World; hieronder een korte impressie van een San Francisco:

Fietstocht met Oracle Benelux over de Golden Gate Bridge; baseball, America’s favourite pastime @ San Francisco Giants; China Town; world-famous SF cable cars; photobombed @ LinkedIn; hotel – featured in The Maltese Falcon; still more tech – Mozilla during an early morning run

Oracle Appreciation Event

Op woensdagavond was er een “appreciation event” … zoals heel veel activiteiten op OOW wordt ook deze avond gesponsord, ditmaal door Intel & Tata Consulting Services. Dit jaar werd de muziek verzorgd door Gwen Stefani & Sting … vooral de laatste was een “musical trip down memory lane”, met een groot aantal nummers van The Police. Zo maar een flashback van 30 jaar wink !

Links

OOW Facts, http://www.oracle.com/us/corporate/how-big-is-openworld-2019871.pdf
Replay OOW & JavaOne Keynotes, https://www.oracle.com/openworld/on-demand/index.html
Session Catalog (with presentations) for OOW/JavaOne, https://oracle.rainfocus.com/scripts/catalog/oow16.jsp?
CON7235 – Troubleshooting Oracle SOA Suite, https://oracle.rainfocus.com/scripts/catalog/oow16.jsp?search=CON7235&search.event=oracleopenworld

Milco NumanOracle Open World 2016

Related Posts