Blog

SynTouch goes Berlin: TIBCO Now 2017

Afgelopen juni bezochten Philip Parrin, Jumi Vlot, Mike Schippers, Steven Hendriks, Vikram Bhugwansing en ik TIBCO Now 2017 in Berlijn, dat dit keer in het teken stond van Businessworks 6, (migreren naar) het cloud platform, Spotfire, Streambase en het integreren van IoT. Vanzelfsprekend kwam ook vol trots de sponsoring van het Mercedes Formule 1 team aan bod. De manager IT van Mercedes werd geïnterviewd en vertelde over de vele sensoren (>2000 per auto) en daaraan gekoppeld de streaming analytics van TIBCO. Door sponsoring van deze populaire sport, wordt sterk gebouwd aan het imago van TIBCO.

TIBCO BusinessWorks 6 – De moderne opvolger van versie 5, inmiddels alweer op versie 6.4. Opvallend is dat TIBCO benadrukte dat BW 5 niet EOL is en dat de ondersteuning voor dit product wordt voortgezet. Aan de hand van een mooie migratiecase van een telecommunicatiebedrijf werd het migratietraject, van BW 5 naar BW 6, uitgelegd. Een nieuwe toevoeging voor BW 6 is native support voor Unit Testing, heel mooi, de vraag die daarbij op komt is hoe dit zal integreren met CI/CD?

TIBCO Spotfire – Veel aandacht voor Spotfire tijdens TIBCO Now: een slim, beveiligd, beheerd, enterprise-class analytics platform (met ingebouwde data wrangling) dat AI-gedreven, visuele, geografische en streaming analytics levert. Spotfire kan als basis dienen voor een simpel dashboard, tot aan zeer complexe voorspellende modellen en scenarios. In combinatie met Streambase biedt het de mogelijkheid om real-time big data te analyseren en hierop direct te acteren.

Project Flogo – In de wereld van IoT zijn er ook ontwikkelingen gaande. TIBCO heeft in dit kader onlangs een eerste release gedaan van Project Flogo en geeft daarmee haar visie op het integratieplatform voor IoT apparaten. Het product is opensource en beschikbaar op Github. Project Flogo is een soort designer voor IoT apparaten. Een gebruiker kan gemakkelijk een workflow maken met verschillende acties die in een bepaalde volgorde uitgevoerd moeten worden. Het is zeker niet de eerste in zijn soort (Java, NodeRed, Python), maar onderscheidt zich door de grootte van de executable. Project Flogo en de plugins daarvoor zijn geschreven in de taal Go. De vraag is of het voor developers een interessante tool is. Gebruiken wij niet liever een taal als Python die ook heel lightweight is en bijna op elke OS te draaien is? Qua libraries voor sensoren is het nog niet op het niveau van Python waarvoor er een breed scala beschikbaar is. Dat maakt het moeilijk om de stap te wagen.

TIBCO Cloud Platform – Tevens kondigde men het TIBCO Cloud Platform aan, waarin momenteel een tweetal eigen producten beschikbaar zijn, namelijk TIBCO® Live Apps en TIBCO® Cloud Integration. In de toekomst zullen er meerdere producten worden toegevoegd, bijvoorbeeld TIBCO® AMX Business Process Management.

TIBCO® Live Apps – Op een intuïtieve en gebruiksvriendelijke manier integraties realiseren. Het modeleren kan volledig webbased en vereist geen tot weinig technische kennis. Dit biedt de mogelijkheid om voor organisaties snel resultaat te boeken. TIBCO Live Apps is geschikt voor de minder complexe integratie doeleinden.

TIBCO® Cloud Integration – Biedt mogelijkheden voor de complexere (enterprise) integratie-vraagstukken. TIBCO® Cloud Integration is gebaseerd op TIBCO BusinessWorks 6. Door dit platform af te nemen in de cloud worden organisaties ontzorgd wat betreft het lifecycle management van de TIBCO Software inclusief de onderliggende infrastructuur en het schalen van applicaties. Cloud Integration maakt gebruik van de Amazon Cloud; een andere provider kiezen is vooralsnog niet mogelijk.

Tijdens het TIBCO NOW event waren diverse hands-on labs beschikbaar om de producten eens van dichtbij te bekijken. Enkele impressies van de bezochte labs:

Applications to Containers: TIBCO BusinessWorks Container Edition

“Transition your TIBCO BusinessWorks 6 application to cloud native apps using TIBCO BusinessWorksTM Container Edition. Examine deployment options with Docker and PCF and explore failover and routing techniques.”

TIBCO BusinessWorks Container Edition gebruikt dezelfde concepten als BW6 maar zorgt ervoor dat de applicaties kunnen draaien binnen een containeromgeving. BWCE heeft migratiemogelijkheden om bestaande BW5 en BW6 projecten te transformeren naar cloud-native ‘Apps’. Cloud-native applicaties zijn veel kleiner en lichter dan traditionele BW6 applicaties. Niet alle BW6 palettes zijn beschikbaar in BWCE omdat ze niet logisch zijn in een cloud omgeving. Tijdens migraties worden missende palettes vervangen door placeholders, aan de developer om het proces opnieuw vorm te geven.

Enhanced IoT and the TIBCO Platform

“Your connected devices go further with TIBCO. See how to embed Project Flogo in the smallest devices, use the TIBCO platform to consume and analyze IoT data, and make smart decisions!”

TIBCO Project Flogo werd tijdens deze sessie gebruikt in een Docker container. Om een sensor uit te lezen moet er een specifieke ‘plugin’ gebruikt worden, die alleen voor die sensor werkt. Flogo en de plugins daarvoor zijn geschreven in de taal Go, dus enige ervaring daarmee is wenselijk. Het product Flogo staat nog in de kinderschoenen; tijdens de sessies troffen we een aantal bugs aan en misten we bepaalde functionaliteit. Dit zal in de toekomst wel veranderen als er meer community opgebouwd wordt door TIBCO.

Genoeg ontwikkelingen dus bij TIBCO die de moeite waard zijn om in de gaten te houden en bovendien een goed georganiseerd event waar we positief op terugkijken. Op naar 2018!

Jacco van BavelSynTouch goes Berlin: TIBCO Now 2017

Related Posts