Blog

SynTouch ontwikkelt smaakvolle blockchainapplicatie

Als je specialist bent op het gebied van Business Process Modelling en applicatie-integratie en dus altijd midden in de informatieketen staat, is het toevoegen van de blockchaintechnologie (Distributed Ledger Technology) aan je dienstenpakket niet meer dan vanzelfsprekend.

Onbekend maakt onbemind

Veelal merken we dat klanten terughoudend zijn om deze nieuwe technologie volledig te omarmen. Terwijl deze veelbelovend is: niet-wijzigbare opslag van data, altijd beschikbaar, met herleidbare herkomst. Met andere woorden, een alternatief voor de opslag van data, zonder traditionele database. In de projecten die we doen zien we dat de blockchain vooral ingezet kan worden om de ‘status van de wereld’ in op te slaan. Voor snelle transacties, queries en reports blijven we (No)SQL-databases gebruiken.

Om klanten kennis te laten maken met de mogelijkheden en werking van blockchain, zijn we een project gestart om een blockchainapplicatie te ontwikkelen. Ons eigen SynBier speelt hierbij een spraak- en smaakmakende rol.

Van ons eigen SynBier…

In 2016 zijn de medewerkers van SynTouch, in het kader van ‘work hard, play hard’, begonnen met het brouwen van een eigen bier: SynBier. Gebrouwen door een gepassioneerde en erkende brouwer en ontwikkeld door collega’s onder de bezielende leiding van een gerenommeerd biermeester. Het unieke SynBier is inmiddels verkrijgbaar in drie smaken en een veel gewaardeerd relatiegeschenk.

…naar onze eigen SynCoin

Hoewel het slechts een van de blockchaintoepassingen is, hebben we in lijn met de huidige trend onze eigen cryptocurrency ontwikkeld: de SynCoin. De SynCoin zal verspreid worden onder SynTouch relaties en medewerkers in de vorm van een Customer Loyalty programma. Het inwisselen van de SynCoin gebeurt door middel van een blockchaintransactie in een (nu nog) private blockchain. Degene die de coins inwisselt, betaalt niet direct; de coins voor de aankoop worden in een ‘smart contract’ opgeslagen (als in escrow) en worden pas nadat de klant zelf bevestigd heeft dat de levering uitgevoerd is, overgemaakt naar SynTouch. Als de levering nog niet heeft plaatsgevonden kan de klant zijn betaling onder voorwaarden zelf terugdraaien.

Derdenrekening of ‘smart contract’

Vandaag de dag worden betalingen al gedaan door gebruik te maken van derdenrekeningen: via een stichting Derdengelden, via een notarisrekening, via PayPal en zelfs via iDEAL op Marktplaats. Met blockchaintechnologie kan het ook geregeld worden zonder tussenpartij.

De betaling met de SynCoin wordt geregeld door een ‘smart contract’ en dus altijd uitgevoerd. Door de klant inzicht te geven in de code van het ‘smart contract’ kan deze controleren hoe SynTouch (gegarandeerd, want blockchainapplicatie) met betalingen omgaat. Hiermee kun je als leverancier van producten klanten vertrouwen geven, zonder dat klanten je hoeven te kennen.

In de toekomst zullen we zien dat er steeds meer derde partijen zullen worden vervangen door ‘smart contracts’ in blockchaintechnologie. Wij zijn er klaar voor!

Sander van LaarSynTouch ontwikkelt smaakvolle blockchainapplicatie

Related Posts