Blog

Vier redenen waarom een headless architecture een goed idee is

Technologische ontwikkeling volgen elkaar in een rap tempo op. Het is uiteraard belangrijk om dit bij te houden en tijd vrij te maken om te innoveren. Alleen zo kun je de concurrentie bijblijven. Ben je binnen je huidige architectuur veel tijd kwijt aan randzaken, zoals upgrades? Of is je omgeving momenteel zeer complex? Dan kan een headless architecture weleens de oplossing zijn. In deze blog neem ik je graag mee in wat dit is en wat de voordelen hiervan zijn. Een tipje van de sluier: de voordelen zijn veelbelovend.

Wat is een headless architecture?

Bij een traditionele omgeving zitten de back-end en front-end aan elkaar vast. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze twee bij een headless architecture losgekoppeld. Dit betekent dat de code aan de gebruikerskant volledig losstaat van de code waarin de business logica zich bevindt. Echter blijven de back-end en alle bijbehorende data altijd hetzelfde, maar kan hier iedere denkbare front-end op worden geplaatst.

In een headless architecture zijn de front- en back-end met elkaar verbonden middels API’s. De front-end roept een API aan om de data uit de back-end op te vragen. Vervolgens kan de front-end zelf bepalen hoe deze data wordt gevisualiseerd. Dit betekent dat je eenvoudig de interface van een app kan aanpassen zonder dat de hele back-end onder handen genomen moet worden.

Headless architecture realiseren met MuleSoft

De API’s die de ontkoppeling van de front- en backend verwezenlijken, kunnen gemakkelijk en snel met elkaar verbonden worden middels een Enterprise Service Bus zoals MuleSoft. Door een API-led approach te hanteren, wordt data aan applicaties verbonden via herbruikbare en doelgerichte API’s. De API’s worden ontwikkeld met een specifiek doel: het ontsluiten van data uit systemen, het samenstellen van data in processen of het leveren van een ervaring.

Binnen deze aanpak kunnen de API’s onderverdeeld worden in drie categorieën: system, process en experience. De System en Process API’s behoren tot de back-end en kunnen eenvoudig hergebruikt worden tijdens het aanmaken van een nieuwe mobile of web app. Deze laatste twee betreffen de Experience laag (front-end). Door API’s op deze manier te implementeren, wordt je organisatie zeer wendbaar. De IT-afdeling is in staat om API’s te ontwikkelen, hergebruiken en aanpassen naar de gewenste behoeften vanuit de business.

Bron: MuleSoft (https://www.mulesoft.com/)

De voordelen op een rij

Nu duidelijk is wat een headless architecture is en hoe je dit kan realiseren, leg ik graag uit waarom dit dan zo’n goed idee is om toe te passen.

1.    Vrijheid en wendbaarheid

Door het loskoppelen van de verschillende componenten, creëer je vrijheid in het opzetten van de architectuur. Het is namelijk mogelijk om voor iedere component een eigen aanpak en programmeertaal te kiezen. Bovendien kunnen er middels de API-led approach snel veranderingen toegepast worden, zonder dat dit aanpassingen op de gehele architectuur vereist. Zo kunnen verschillende componenten moeiteloos toegevoegd of verwijderd worden.

2.    Snelheid, flexibiliteit en efficiëntie

Zoals aangegeven kunnen verschillende componenten, gemakkelijk en snel hergebruikt worden. Dit bespaart tijd en kosten. Ook kun je binnen een headless architecture eenvoudig nieuwe kanalen toevoegen. Hierdoor wordt het ook interessant om te experimenteren met nieuwe technologieën en dus te innoveren. Bevalt een nieuwe toevoeging niet? Dan is deze vrij snel weer van de architectuur te verwijderen.

3.    Meer doen met dezelfde capaciteit

De hoeveelheid wensen en eisen die de business aan IT stelt nemen alsmaar toe. Daarentegen groeit de capaciteit van de IT-afdeling vrijwel nooit evenredig mee. Met de juiste inzet van een API-led approach kunnen componenten gekopieerd of aangepast worden, waardoor je met dezelfde capaciteit meer wijzigingen kunt doorvoeren.

4.    Begin van een omnichannelstrategie

De mogelijkheid om snel veranderingen door te voeren, maakt je wendbaar en innovatief. En door de maximale vrijheid maak je de beste keuzes die volledig zijn afgestemd op de wensen van je (potentiële) klanten. Met een headless architecture sta je dus aan het begin van een omnichannelstrategie, waarmee je de beste klantbeleving creëert. En zeg nou eerlijk; een hogere klanttevredenheid, wie wil dat nu niet? Over het realiseren van een omnichannelstrategie vertel ik je graag meer in mijn volgende blog.

Ben je net zo enthousiast over een headless architecture als ik? Of wil je hier eens over sparren? Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden voor jouw architectuur.

Martijn PortmanVier redenen waarom een headless architecture een goed idee is

Related Posts